Over ons

Hoe het begon

Familie Zwartjens is een echte paardenfamilie. De liefde voor dit edele dier zit al generaties lang in het bloed. In 1840 had overgrootvader Zwartjens in het dorpje Voorst – provincie Gelderland – een boerenbedrijf waar allerlei vee rondliep. Koeien, varkens, kippen en een trekpaardhengst. Deze laatste werd regelmatig aangeboden als dekhengst. Je zou kunnen zeggen dat hier de basis werd gelegd van het huidige hengstenstation.

Boer en kastelijn

In 1930 verhuisde opa Zwartjens van Voorst naar Raalte, in het hart van Salland. Aan de Zwolsestraat kocht hij locatie Tivoli. Opa had een gemengd boerenbedrijf en runde daarnaast een (eet)café. Het cafeetje stond aan de doorgaande weg tussen Deventer en Zwolle. Veel passanten met paard en koets stalden bij de boerderij hun paarden en genoten in het café van een versnapering.

Wedden op één paard

Het bloed kruipt waar het niet kruipen kan. Grootvader investeerde beetje bij beetje in dekhengsten, waaronder Groningen Hengsten. In 1971 bouwde zijn zoon Gerard een manage. Er werden lessen gegeven en er kwam pensionstalling bij. Het werd steeds drukker met de paarden en de horeca werd stopgezet. Vanaf toen had de familie volledige focus op het paardenbedrijf. Tivoli was één van de eerste binnen manages in Nederland. Er werden zelfs concoursen gehouden.

Focus op hengstenhouderij

In de loop der jaren groeide de naamsbekendheid van de hengstenhouderij. Zwartjens besloot zich nog meer toe te spitsen op één tak van sport en stopte met de manage. Toen kwamen ook de rijpaardhengsten erbij.

1997 moest de locatie wijken voor een school. Er werd een nieuwe locatie aan de Heinoseweg in Raalte aangewezen. Daar werd de huidige accommodatie gebouwd. In 1998 was de locatie klaar en bouwde familie Zwartjens verder aan hun onderneming.

Paardenfamilie

Inmiddels hebben Robin en Marlies het familiebedrijf overgenomen van Gerard. Gerard en Ria helpen nog steeds een handje mee. Ook de kinderen van Robin en Marlies: Collin, Meike, Justin en David, zetten zich in voor het bedrijf. Robin: “We zijn een echte paardenfamilie. Paarden zijn onze passie.”

Specialisme in springhengsten

Het hengstenstation heeft zich steeds meer toegelegd op springhengsten. Robin: “We hebben inmiddels behoorlijk wat kennis en kunde opgebouwd. We hebben een aantal goede referentiehengsten, die goede dingen hebben laten zien in de fokkerij. We zijn ons steeds verder gaan ontwikkelen. We fokken ook zelf springpaarden. Daar ligt echt onze interesse en expertise.”

Topsportstam is basis

“Een belangrijke randvoorwaarde aan een hengst is dat deze uit een topsportstam voortkomt”, vindt Robin. “Al onze hengsten komen uit topsportstammen, vaak met internationale springhengsten. Bovendien komen vrijwel al onze hengsten uit de beste sportlijnen uit België en Frankrijk.”

Betrouwbaar, kwaliteit en uniek

Het hengstenstation Tivoli heeft goede en langdurige relaties in de paardenwereld. In de branche staan ze bekend om hun unieke en gewilde hengsten én om een hoog drachtigheidspercentage. Robin: “Voor onszelf geldt dat we pas echt tevreden zijn wanneer onze hengsten daadwerkelijk succes boeken bij de fokkers. Als zij goede resultaten behalen, dan weten we dat het goed gaat.”

Sportpaarden

De kinderen van Robin en Marlies presteren goed met hun eigen dekhengsten in de sport. Daardoor zijn ze nu ook in de sportpaardentak beland. Een mooie aanvulling op het hengstenstation.

Volgende generatie

Colin, de oudste, heeft succesvol gereden bij de Children en is daarna een poos in Zweden geweest. In het bedrijf leidt hij de kleine paarden op, daar ligt zijn kwaliteit.

Dochter Mayke heeft al internationaal gereden bij de pony’s. Nu richt ze zich ook met de springpaarden op internationale wedstrijden. Ze is succesvol bij de Junioren met onder meer Twister de la Pomme en Gaillard de la Pomme.

En wat de jongste twee betreft: Justin is twaalf en rijdt ook al bij de paarden. En de jongste David, 9, die heeft een kleine B-pony. Ze hebben er in ieder geval alle vier lol in en hebben vooral hart voor de paarden.

et|icon_question|u

Wij helpen u graag

fab|fa-wpforms|

Sperma bestellen

et|icon_question|u

Wij helpen u graag

fab|fa-wpforms|

Sperma bestellen